GEMENSAM NÄMND FÖR KOMMUNERNA HALLSBERG, ASKERSUND, LAXÅ, LEKEBERG, KUMLA, DEGERFORS OCH VINGÅKER
Gäller från den 1 januari 2022 (beslutad 2021-12-08)
Innehåll på sidan:
I detta dokument anges tillämpningsföreskrifter för avgiftshandläggningen inom taxe- och avgiftsnämnden (TAN).
Tillämpningsföreskrifterna för avgiftshandläggningen revideras årligen och beslutas i taxe- och avgiftsnämnden. Denna version ersättare tidigare tillämpningsföreskrifter och börjar gälla från och med 2022-01-01.
Föreskrifterna utgår ifrån gällande lagstiftning inom området.
En kommuns avgiftssystem och tillämpningsregler för avgifter styrs av flera olika lagar och förordningar, som till exempel:
Avgiftsberäkningen sker den 1 januari grundat på aktuella överförda inkomster från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, nya taxor, samt nytt förbehållsbelopp. Årsomräkning sker under maj och juni grundat på övriga förändringar av boendekostnad, inkomst och kapitalinkomst.
Därefter fastställs avgiften från 1 maj. Det kan innebära återbetalningar och efterdebiteringar.
Eventuella återbetalningar sker i första hand genom avdrag på kommande faktura/fakturor och i andra hand som utbetalning.
Vid in- och utflyttning tillämpas hyreslagen för hantering av hyror.
Vid inflyttning ska den enskilde betala hyra från och med kontraktsdagen.
Med avgiftsunderlag avses den inkomst som den enskilde kan antas komma att få under de närmaste tolv månaderna. Inkomsten fördelas med lika belopp per månad.
Den information som hämtas maskinellt från Försäkringskassan eller Skatteverket kan hämtas löpande under året för beräkning. Övriga uppgifter ska lämnas in av den enskilde. Om kompletteringsfrågor måste ställas gäller svarstid på 14 dagar.
I beräkningen av inkomst ska följande omfattas:
Med aktuell kapitalinkomst, till exempel räntor och utdelningar, avses den faktiska inkomsten. Realisationsvinst vid försäljning av aktier, obligationer och andra värdepapper räknas också som kapitalinkomst som ska medräknas i avgiftsunderlaget.
Alla inkomster som hämtas maskinellt via Skatteverket följer rutinen där inkomstuppgifterna hämtas för två år bakåt. Samma rutin som andra myndigheter använder vid maskinell hämtning.
Om hämtning inte kan göras maskinellt via Skatteverket kommer den fastställda avgiften beräknas på den inlämnade deklarationen
Detta ska inte räknas med som inkomst
Kyrkoskatten beräknas från den församling som ligger högst i respektive kommun.
För att beräkna avgiftsutrymme ska bostadskostnad, minibelopp och eventuella individuella belopp räknas bort från inkomsten.
Avgiftsutrymmet visar det ekonomiska utrymme den enskilde har för att betala avgift.
Förbehållsbelopp består av minibelopp och bostadskostnad.
Det gällande regelverket om avgifter i socialtjänstlagen anger ett förbehållsbelopp och minimibelopp för beräkning av den enskildes avgiftsutrymme.
Minibeloppet räknas fram som en schablon baserat på prisbasbeloppet.
Nedan exempel gäller år 2022
Ensamboende = Förbehållsbelopp 5 653 kr
Makar, sambo och registrerade partner = Förbehållsbelopp 4 707 kr
En av makarna/registrerade partner flyttar till särskilt boende = Förbehållsbelopp 5 653 kr plus tillägg för fördyrad kost, samt avdrag för förbrukningsvaror för partner som bor på särskilt boende.
Det finns vissa tillägg som den enskilde kan få som tillägg i beräkningen av förbehållsbeloppet. Varaktiga behov som leder till ökade kostnader och som bedöms som godtagbara höjer förbehållsbeloppet. Med varaktiga behov menas att kostnaderna är regelbundet återkommande under den större delen av de närmaste tolv månaderna.
Kostnader för god man
Kostnader för god man kan höja förbehållsbeloppet om kostnaden kan styrkas via arvodesbeslut.
Fördyrad kost
För att få en höjning på förbehållsbeloppet för fördyrad kost ska det vara biståndsbedömd mat, eller specialkost med styrkta medicinska skäl.
För personer med beslut om korttidsplats ges ingen höjning för fördyrad kost på förbehållsbeloppet på grund av att det inte räknas som ett varaktigt behov.
Beslut om växelvårdsplats eller permanent plats i särskilt boende räknas som varaktigt behov.
Personer yngre än 61 år
Får 2022 en höjning av förbehållsbeloppet med 565 kr/månad för att täcka högre kostnader
Efter en individuell prövning kan förbehållsbeloppet höjas ytterligare om personen har andra särskilda kostnader som inte ersätts på annat sätt.
Hemmavarande barn
Tillägg för hemmavarande barn. Förbehållsbeloppet höjs enligt konsumentverkets riktlinjer.
Om några av de utgifter som schablonbeloppet är avsett att täcka, istället ingår i den tjänst som kommunen tillhandahåller och som den enskilde betalar avgift för ska det göras en minskning av förbehållsbeloppet. Uppräkning görs enligt KPI = 2,16 % år 2022.
Följande minskning gäller för 2022: (angivet inom parentes är 2021 års belopp per månad)
För Hallsberg, Laxå, Lekeberg, Kumla och Vingåker
Hushållsel, 229 kr/mån (224 kr).
Möbler och husgeråd, 273 kr/mån (267 kr).
Förbrukningsartiklar, 120 kr/mån (130 kr)
För Askersund, Degerfors
Hushållsel, 229 kr/mån (224 kr).
Möbler och husgeråd, 273 kr/mån (267 kr).
Bostadsrätt och småhus (kallhyra) ska beräknas enligt Försäkringskassans/pensionsmyndighetens regler för beräkning av boendekostnad med schablon för driftkostnad.
Hyreslägenhet ska beräknas med den faktiska kostnaden efter inlämnad hyresavi.
Om maka/make flyttar in på särskilt boende ska boendekostnaden beräknas för båda parter enligt modellen, inkomster och hyreskostnader delat på två.
Vid inflyttning i särskilt boende kan den enskilde ansöka om att under en viss tid få ändrad beräkning av sitt förbehållsbelopp på grund av dubbla boendekostnader.
Ansökan ska ha inkommit inom 1 månad efter erhållet kontrakt.
Det är endast omvårdnadsavgiften som ska påverkas av den dubbla boendekostnaden.
Detta gäller ej om anhörig bor kvar i bostad eller vid inflyttning till servicelägenhet.
Den sökande har rätt att förbehålla sig boendekostnad för den tidigare bostaden under högst 3 månader vid boende i hyresrätt och högst 4 månader vid boende i bostadsrätt eller egen fastighet.
Medboende som beviljats medflytt behöver inte ha beviljats några insatser. Den medboende bor under samma förutsättningar som vid ett eget boende. Det gäller såväl matlagning, tvätt, städning etc. såvida det inte avtalats om annat. Till exempel kan det avtalas om att en kostavgift ska tas ut.
Medboende betalar för sin mat och delar boendekostnad med beslutsinnehavaren.
Om den medboende har behov av insatser ska han eller hon själv ansöka om bistånd.
Medboende, som inte har beslut om bistånd, kan komma att få byta boende om maka/make avlider.
Om den enskilde inte lämnar uppgift om boendekostnad beräknas boendekostnaden till noll.
Överlämnande av läkemedel i form av stående ordinationer, kan vara avgiftsbelagd för personer med beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) om det ej avser egenvård. Bedömning och beslut görs av hälso- och sjukvårdspersonal.
Personer som endast intar receptbelagd näringslösning betalar ingen måltidsavgift. Sondmatning ska styrkas med ett intyg från verksamheten.
För personer som har inkomstreducering, via beslut om skuldsanering, kan beslut om avgiftsreducering fattas i varje enskilt fall.
Senast publicerad
Taxe- och avgiftsnämnden, 694 80 Hallsberg